Osb
Blog

Osb platen, wat zijn dat nu eigenlijk?

Osb staat voor Oriented Strand Board en is een plaatmateriaal dat bestaat uit diverse lagen van houtschilfers. Deze houtschilfers worden bij elkaar gehouden door middel van lijm of een ander bindmiddel. De houtschilfers van de buitenste laag zijn gericht naar de plaatlengte en aan de binnenzijde zijn de houtschilfers juist naar binnen gericht of dwars gedraaid. Dit zorgt ervoor dat de plaat ontzettend stevig en sterk is. In 1981 zijn de osb platen ontstaan en ze zijn in Amerika en Canada erg populair. Ook in Europa zie je steeds meer osb platen en kopen steeds meer mensen deze platen. De platen kun je gebruiken voor onder andere grote en kleine verbouwingen maar ook voor kleinere toepassingen. Ook zie je deze platen veel terug bij isolaties.
Osb

De voordelen van osb

Als het gaat om osb, dan zijn er vele voordelen te noemen. Je kunt beide kanten van de plaat gebruiken. Dit is ideaal als je een ruimte wilt isoleren of een ondervloer wilt leggen. Ook zijn deze platen geschikt om buiten te gebruiken. In dat geval moet het hout wel geïmpregneerd zijn of gebeitst worden. De platen hebben de NEN-EN 300 norm waarin vier klasses gelden. Klasse 1 staat voor het gebruik van platen in droge ruimtes, en klasse 4 staat voor het gebruik van de platen in vochtige ruimtes en onder zwaardere omstandigheden. Het hout moet in dit geval wel beschermd worden tegen vocht. Osb platen zijn relatief goed voor het milieu.

De houtschilfers die worden gebruikt in osb platen komen van speciaal hout dat het keurmerk FSC heeft. Wanneer de platen geproduceerd worden is er bijna geen sprake van afval wat natuurlijk erg goed is voor het milieu. Het weinige afval dat er wel is, wordt gebruikt als brandstof. De platen hebben in het algemeen niet veel lijm nodig om een stevig geheel te worden. Dit komt doordat de houtschilfers van groot formaat zijn.

Goedkoop en snel bestellen

Osb platen zijn tegenwoordig goedkoop en snel te bestellen. Je kunt ze uiteraard bij een winkel kopen, maar je kan de platen ook online bestellen, waarna ze bij je thuis bezorgd zullen worden. Je hebt dus erg gemakkelijk handige en mooie osb platen in huis. Het is dan ook erg fijn om op internet precies te kunnen zien welke soorten en maten er beschikbaar zijn. Zo kan je direct zien wat voor jou de beste optie is.

Geef een reactie